Savanţii au analizat comportamentele a 92 de băieţi cu vârstele cuprinse între 11 şi 16 ani, scrie The Independent.
„Multe studii s-au concentrat pe modul în care indivizii cu trăsături psihopatice procesează emoţiile negative şi cum lipsa răspunsului la ele poate explica abilitatea de a agresa alţi oameni”, precizează Essi Viding, autoarea acestui studiu de la University College London.
„Aceste studii sunt importante, dar nu au luat în considerare de ce aceşti indivizi nu pot crea legături cu alte persoane. Am dorit să investigăm modul în care băieţii care riscă să dezvolte psihopatie procesează emoţii care promovează afilierea socială, precum râsetul”.
Dintre cei 92 analizaţi, 62 au prezentat astfel de trăsături, ceea ce nu înseamnă totuşi că sunt psihopaţi – până acolo mai este cale lungă. „Este nepotrivit să numim copiii psihopaţi”, precizează Viding. „Aceasta este o tulburarea de personalitate specifică adulţilor. Totuşi, ştim din alte studii că unii copii sunt mai predispuşi la apariţia psihopatiei, iar noi am analizat aceste trăsături care indică factorul de risc”, adaugă aceasta.
Copiii au fost testaţi cu privire la răspunsul cognitiv la râset cu ajutorul RMN-urilor. Participanţii au privit o serie de filmuleţe cu râset, care includeau atât râset autentic, cât şi forţa. De asemenea, copiii au completat un chestionar, prin care cercetătorii doreau să vadă cât de mult voiau aceştia să râdă împreună cu persoanele din clipuri.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Profesiile în care poţi întâlni cei mai mulţi psihopaţi
Ucigaşii psihopaţi pot fi identificaţi după modul în care vorbesc
Cea mai simplă metodă prin care poţi identifica un psihopat
Această listă cu 20 de criterii poate spune dacă eşti sau nu psihopat